Dziś mamy 22 grudnia 2024, niedziela, imieniny obchodzą:
26 kwietnia 2022

Pełnowartościowe kasze w wiosennych sałatkach. Przepis na udaną majówkę

fot. pow.

fot. pow.

Wiosna to czas przebudzenia przyrody, coraz# wyższej temperatury, słonecznej pogody oraz sezonowych warzyw i nowalijek. Wiosna i majówka to również nieoficjalny początek sezonu grillowego, który potrwa aż do wczesnej jesieni. Nieodzownym elementem grillowej uczty są wszelkiego rodzaju mięsa, ale na stole nie może zabraknąć również dodatków, np. w formie wybornych sałatek pełnych kolorowych warzyw oraz pysznych kasz!

Długi weekend majowy, niezależnie od przewidywanej pogody, kojarzy nam się z aktywnym wypoczynkiem, spotkaniami ze znajomymi oraz wycieczkami, których zwieńczeniem jest wspólne grillowanie. Sprawdź jakie sałatki przygotować na majówkę, aby zachwycić gości!

Szparagi – wykorzystaj sezon!

Zielone i białe szparagi to niekwestionowani królowie wiosennych stołów. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto jak najlepiej wykorzystać ten czas! Na pierwszego grilla w roku polecamy przygotować znakomitą sałatkę z zielonymi szparagami, w towarzystwie kaszy jęczmiennej pęczak Halina, chrupiących młodych rzodkiewek, szczypiorku, granatu oraz sera feta! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do aromatycznej karkówki oraz kurczaka z grilla.

- Kasza pęczak to odmiana kaszy jęczmiennej. Dzięki najmniej przetworzonym ziarnom jest również najbardziej wartościową z kasz. Jest bogatym źródłem białka roślinnego oraz węglowodanów, zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który usprawnia trawienie – zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha – zaznacza Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina
Szparagi wspaniale odnajdą się również z kasza jaglaną. Do przygotowania takiej sałatki potrzebujemy - oprócz zielonych szparagów i kaszy - zielone oliwki, suszone pomidory, a także ocet balsamiczny, który doskonale podkreśli smak warzyw.

Botwinka i szczaw – pyszne wiosenne przysmaki

Botwina, czyli młode liście i korzenie buraka to popularny składnik zup, ale można wykorzystać je również jako element pysznych sałatek w towarzystwie kaszy bulgur. Botwina zawiera dużo witamin, wapnia i żelaza, a sezon na nią trwa aż do końca lipca. Drugim z polecanych przez nas składników sałatki jest szczaw czerwony. Tę odmianę wyróżniają czerwone nerwy pięknie kontrastujące z zielonymi blaszkami liści. Czerwony szczaw w smaku niewiele różni się od zwyczajnego. Ma lekko pikantny, kwaśny smak, który wspaniale będzie korespondował z innymi dodatkami we wszelkiego rodzaju sałatkach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pyszną sałatkę z kasza bulgur oraz całą gamą wiosennych przysmaków, które z pewnością zachwycą podczas grillowej uczty!

Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem

Składniki:

- 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
- 2 jajko ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- garść mix-u sałat
- 1/2 ogórka
- groszek wąsaty
- młody szczaw czerwony
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

Metoda:

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
3. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
4. Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 112 79

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Dziś piątek trzynastego. Skąd wziął się przesąd o pechowym dniu?

Dzisiaj przypada piątek trzynastego. Osoby #przesądne w wielu krajach uznają ten dzień za pechowy.

(czytaj więcej)
0

Jak wybrać najlepszego karpia na wigilijny stół? Kilka wskazówek

Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię. Święta tuż# za rogiem, a karp to nieodłączny element wigilijnego stołu. Mamy kilka wskazówek, jak wybrać najlepszego. Smacznego i spokojnych przygotowań do Świąt!

(czytaj więcej)
0

Na drodze krajowej nr 10 szykują się zmiany. Będzie bezpieczniej?

Bezpieczeństwo wszystkich uczestników #ruchu drogowego na drodze krajowej nr 10 na odcinku Bydgoszcz - Toruń było tematem głównym spotkania, jakie odbyło się 11 grudnia br. w siedzibie GDDKiA w Bydgoszczy.

(czytaj więcej)